Marketeers: belang van events en live communicatie gaat groeien

Door: Eventbranche.nl

EVENEMENTENONDERZOEK

Live Communication bureau The Oval Office deed onderzoek naar het belang van merkbelevingen bij ruim 1500 Belgische marketing- en communicatiespecialisten. Belangrijkste uitkomst: bijna 70% ging akkoord met de stelling “Ik verwacht dat live communication in de toekomst aan belang zal toenemen”

De belangrijkste conclusies van het onderzoek zijn:
• Marketeers vinden field marketing, events en online marketing de meest effectieve media voor het creëren van merkengagement.
• Klantenevents, vakbeurzen en personeelsevents vormen de top drie van de meest gebruikte live communicatie-uitingen.
• Merkbekendheid, merkengagement en sales zijn de voornaamste redenen om live communicatie te gebruiken.

The future is bright, the future is live

Als live communication bureau stelt The Oval Office de kracht van live centraal. Het bedenkt, ontwikkelt en implementeert communicatiemomenten waarbij een organisatie of een merk haar verhaal live deelt met haar doelgroepen. Tijdens een inspirerende personeelsvergadering, een verrassende field marketing actie, een enthousiasmerend klantenevent, een beklijvende publiekshappening of een originele beursaanwezigheid.

Een jaar na de start van het bureau polste The Oval Office naar de toekomst van live communication als marketing- en communicatiediscipline. bijna 7 op de 10 respondenten (67%) gingen akkoord met de stelling “Ik verwacht dat live communication in de toekomst aan belang zal toenemen”. 31% nam geen stelling en slechts 3% verklaarde deze stelling niet te delen.

Een sterk merkverhaal beleef je live en vertel je door

Merken als Red Bull, Starbucks, Nintendo, Zara en Electrolux zijn al langer believers. Maar ook B-to-B-merken en zelfs traditionele media zoals Flair (Flair Shopping Day) of de VRT (met Music for Life, Radio 2 dag, Thuisdag, Flikkendag) organiseren merkbelevingen die hen toelaten een sterke emotionele band met hun klanten en publiek op te bouwen. Ze creëren unieke ervaringen die de mensen (en de pers !) willen delen en doorvertellen, offline en via sociale media. Merken wekken op die manier sympathie op zonder hun product te agressief te promoten.

Dat sterke merkbelevingen vaak aan de basis liggen van mond-tot-mond reclame (word-of-mouth) is vele marketeers niet ontgaan. 40% onder hen oordeelt dat field marketing en 38% dat events het effectiefste zijn om merkengagement te creëren. 6 op de 10 respondenten zetten het online delen van merkbelevingen en merkverhalen op de eerste plaats van de meest “merkengagerende” media. Cinema (2%) en affichage (9%) scoren het minst.

Voor alle doelgroepen

De meest zichtbare uitingen van live communication zijn vaak gericht naar de consumenten. Ze vinden plaats in shopping centra, op straat, op pleinen, op festivals, etc. Maar ook voor het communiceren naar professionele doelgroepen en interne medewerkers gaan bedrijven steeds vaker merkbelevingen uitwerken. Via authentieke live ervaringen willen ze klanten en personeel begeesteren en betrekken in hun merkverhaal.

Op de vraag naar welke onderdelen van live communication de meeste aandacht gaat, antwoordden de respondenten klantenevents (55,7%), vakbeurzen (43,2%), interne events (33,8%), seminaries en congressen (26,5%) en field marketing (25,4%).

Over het onderzoek
• Onderzoek uitgevoerd in opdracht van The Oval Office door Lenitha Danckaert, Cedric Vanhamme en Ella Versaen (studenten van de Erasmus Hogeschool Brussel) bij 1503 marketing- en communicatieverantwoordelijken van private en overheidsbedrijven.
• Online vragenlijst. • Steekproef werd bevraagd tussen 6 maart en 13 maart 2013.

http://www.eventbranche.nl/nieuws/marketeers-belang-van-events-en-live-communicatie-gaat-groeien-8156.html